Bakoven Oyenbrugmolen in Grimbergen klaar voor gebruik

Aan de Oyenbrugmolen, een historische watermolen op de Maalbeek in Grimbergen, werd vorige week de heropgebouwde bakoven ingehuldigd. Het project werd ondersteund door Dirk Lembrechts (Monumentenwacht Vlaams-Brabant), die ook een publicatie over bakovens voorbereidt.

"Bij de aankoop van het domein en de molen in de jaren 1970 vonden we het bakhuis in ruïneuze toestand en hebben we het volledig terug opgebouwd," aldus eigenaar Erik Van Hemelrijck. Hiervoor baseerden we ons op de nog aanwezige restanten en een geschilderde afbeelding uit 1938." Van de originele bakoven zelf zijn er helaas geen restanten meer overgebleven.

"Het is niet uitzonderlijk voor een bakoven om de tand des tijds niet te overleven. Door de intense manier waarop ze gebruikt worden, moeten ze regelmatig terug opgebouwd worden”, vertelt monumentenwachter Dirk Lembrechts. "Stap voor stap, en volledig volgens de oude plannen en technieken werd de oven heropgebouwd. Hiervoor kunnen we gelukkig beroep doen op ervaren ovenbouwers en op de schat aan informatie die het MOT in Grimbergen te bieden heeft”.

"De provincie Vlaams-Brabant voorziet graag een financiële duwtje in de rug voor de restauratie van niet-beschermd waardevol erfgoed, als dit gekaderd is in een landschap dat ermee verbonden is," zegt gedeputeerde Tom Dehaene. "Door de samenwerking met de regionale landschappen en Monumentenwacht kunnen we landschap en erfgoed herstellen en toegankelijk maken."

Op zondag 1 juli kun je kennismaken met de bakoven tijdens het evenement 'De Maalbeek met verve en muziek' (meer info op www.oyenbrugmolen.be). In oktober verschijnt 'Bouwen om te bakken', een praktische handleiding in de bouw, restauratie en gebruik van bakovens.