• Wat is Monumentenwacht?

  Monumentenwacht is een groep van vijf provinciale diensten en één koepelorganisatie die zich inzetten voor regelmatig onderhoud van historisch waardevolle objecten. De leden van Monumentenwacht kunnen rekenen op periodieke inspecties die de basis vormen voor onderbouwde en gedetailleerde toestandsrapporten. Deze rapporten geven de gebruikers-leden een overzicht van de (meest dringende) onderhoudswerken.

  U leest meer over de doelstelling, de werking en de organisatie van Monumentenwacht op de pagina’s ‘Over Monumentenwacht’, ‘Wat doen we’ en ‘Hoe gaan we te werk’.

 • Hoeveel kost een lidmaatschap?

  Een lidmaatschap bij Monumentenwacht kost de gebruikers-leden jaarlijks 40€. De aangesloten gebouwen worden op regelmatige basis onderworden aan een grondige inspectie. De tarieven van de inspecties hangen af van de discipline (bouwkundig, interieur, varend of archeologisch) en de uitgevoerde werkzaamheden.

  U vindt alle informatie over de tarieven op de pagina ‘Lid worden’.

  Hebt u een specifieke vraag of is u niet alles duidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Monumentenwacht van de provincie waarin uw object gelegen is.

 • Waar vind ik informatie over premies?

  Op de pagina ‘Links’ vindt u een aantal doorverwijzingen in verband met het verkrijgen van premies voor werken uitgevoerd aan beschermde of historisch waardevolle gebouwen.

  Hier interne link naar de pagina ‘Links’.

 • Hoe kan ik abonnee worden van Monumentenwacht?

  Elke eigenaar of beheerder (ongeacht het statuut als particulier, overheid of kerkelijke instantie) van een historisch waardevol object (gebouw, vaartuig of archeologische site), kan lid worden van Monumentenwacht.

  Lees meer over het lidmaatschap op de pagina ‘Lid worden’.

 • Hoe kan ik een publicatie bestellen?

  Jaarlijks brengt Monumentenwacht Vlaanderen twee publicaties uit gewijd aan het onderhoud van bouwkundig erfgoed en cultureel patrimonium.

  U kunt de meest recente, maar ook oudere brochures, gratis downloaden of bestellen via een eenvoudig bestelformulier.

  Hier interne links naar de pagina ‘Publicaties’ en het bestelformulier.

 • Waar vind ik een uitvoerder?

  Een geschikte uitvoerder vinden, is niet altijd even evident. Voor het onderhoud of de restauratie van historische objecten is zeer specifieke kennis vereist.

  Neem contact op met uw architect of aannemer. Vaak kennen zij een geschikte uitvoerder. Verder kunt u ook te rade gaan bij gespecialiseerde koepelorganisaties. Op de pagina ‘links’ vindt u alvast enkele doorverwijzingen.

 • Waar vind ik informatie over het onderhoud van mijn gebouw?

  Een historisch gebouw vraagt regelmatig en specifiek onderhoud. De onderhoudsbrochures van Monumentenwacht Vlaanderen belichten verschillende onderhoudsthematieken en staan boordevol concrete tips. Voor sommigen zaken kan u zelf aan de slag. Meer complexe problemen vereisen de aanpak van een gespecialiseerde uitvoerder.

 • Welke diensten biedt Monumentenwacht aan?

  Men kan beroep doen op Monumentenwacht voor de inspectie van bouwkundig erfgoed (exterieur), historisch waardevolle interieurs, varend erfgoed en ook archeologisch erfgoed.

  Voor elk van die disciplines gaat Monumentenwacht op dezelfde manier te werk. Na een grondige inspectie wordt een onderbouwd en gedetailleerd toestandsrapport opgemaakt. Indien mogelijk en wenselijk voert Monumentenwacht tijdens de inspecties noodingrepen of exemplarische ingrepen uit.

  Lees meer over de dienstverlening en de verschillende disciplines van Monumentenwacht op de pagina’s ‘Wat doen we’ en ‘Hoe gaan we te werk’.